16abril2024

Conca de Tremp – Montsec, nou Geoparc Mundial de la UNESCO

  • L’organisme internacional ha aprovat atorgar el segell oficial al territori format per 19 municipis lleidatans
  • Conca de Tremp - Montsec es converteix en el segon Geoparc del territori català, on actualment hi ha el de la Catalunya Central, i el dotzè a Espanya

L’Organització de les Nacions Unides per a l’Educació, la Ciència i la Cultura (UNESCO) ha resolt que la Conca de Tremp – Montsec passi a formar part de la xarxa de Geoparcs Mundials de la UNESCO. Aquests es caracteritzen per ser territoris delimitats amb una especial riquesa geològica reconeguda a escala internacional, els quals compten amb un important patrimoni natural, històric i cultural. Són gestionats seguint un concepte integrador de protecció, educació i desenvolupament sostenible, involucrant, en tot moment, les comunitats locals.

El Geoparc de la Conca de Tremp – Montsec el formen 19 municipis de 4 comarques lleidatanes: el Pallars Jussà, la Noguera, el Pallars Sobirà i l’Alt Urgell; i, conjuntament, superen els 2.000 Km². És una àrea amb un gran valor geològic i natural, que permet explicar com es van formar serralades com la dels Pirineus. Així mateix, també hi ha altres elements al territori que ajuden a explicar l’evolució de la vida, com per exemple, els milers de restes fòssils dels últims dinosaures que van viure a Europa i que es troben a la zona.

Segons Joan Ubach, president del Geoparc Conca de Tremp - Montsec, “els habitants d’aquest territori estem molt contents de formar part de la xarxa de Geoparcs Mundials de la UNESCO. Es tracta d’un revulsiu per a la zona, ja que un organisme de prestigi ha reconegut la riquesa de la Conca de Tremp – Montsec, fet que ens donarà una gran visibilitat i reconeixement internacional”.

El Director de l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya, Jaume Massó, ha manifestat l’interès de l’ICGC en aquest projecte, al qual va donar suport des dels primers moments. “L’Institut hi participa mitjançant el Centre de Suport Territorial Pirineus, que és la seu científica del Geoparc, aportant, entre d’altres, la direcció científica del projecte i diversos productes de geoinformació específics”, ha comentat. Així mateix, el Sr. Massó ha explicat la vinculació amb el Geoparc d’alguns dels projectes emblemàtics que es desenvolupen al CSTP.

 

Per mantenir aquesta marca d’elevada qualitat, la UNESCO re-avaluarà cada quatre anys el que s’està fent al territori. Això obliga a complir els objectius marcats i a apostar per un desenvolupament sostenible que beneficiï la població local.

BENEFICIS PER AL TERRITORI

Amb el nomenament de la UNESCO, s’afavorirà la formació dels professionals i emprenedors locals, reforçant la qualitat i la distribució dels seus productes turístics; generant noves opcions de desenvolupament per la zona com és el geoturisme i promocionant els productes locals. Aquestes dinàmiques facilitaran la generació d’ocupació i el benestar de la població local i alhora es reafirmarà el seu sentiment identitari.

De la mateixa manera, amb el segell de la UNESCO el territori podrà aprofitar les eines de comunicació i promoció de la Xarxa Mundial de Geoparcs la qual cosa l’ajudarà a posicionar-se mundialment. S’augmentarà, doncs, la visibilitat que té el aquest territori tant a nivell regional  com internacional, ajudant a atraure un  turisme responsable i de qualitat . En aquest sentit es creu que seguint una estratègia de desestacionalizació es podria arribar a duplicar el nombre de visitants en 5 anys. Es calcula que per cada euro invertit, el retorn econòmic per al conjunt del territori serà d’entre 10 i 20 €.

PATRIMONI DEL TERRITORI

La Conca de Tremp – Montsec és un laboratori natural reconegut a tot el món on és possible obtenir un estudi detallat de diferents àrees relacionades amb les ciències de la terra. A més, el territori compta amb una xarxa d’equipaments on es divulga i s’interpreta aquest patrimoni.

·         Patrimoni paleontològic. L’àrea alberga una àmplia representació de la vida incloent jaciments des del Devonià al Paleogen, representats per fòssils de vertebrats, invertebrats i plantes. D’aquests registres cal destacar-ne les restes dels últims dinosaures que van viure a Europa i que han permès conèixer millor el final de l’era dels dinosaures al nostre continent.

·         Patrimoni geològic.  Per la zona transcorre el perfil ECORS Pirineus que va ajudar a definir les estructures de formació de serralades de col·lisió com els Pirineus  Alhora es poden trobar altres singularitats com l’esllavissada de Puigcercós, l’estratotip de l’Ilerdià (testimoni de l’últim mar al territori) o les formacions úniques del estanys de Basturs.

·         Patrimoni miner. Es disposa de la primera gran central hidroelèctrica de Catalunya, que va provocar una forta transformació social a la Vall Fosca. Així mateix, hi ha un passat miner relacionat amb l’obtenció de sal, calç, ciment, carbó, ferro, plom, zinc, coure i, fins i tot, urani. El territori continua sent escenari de nous descobriments, com és el cas del primer mineral descrit a Catalunya: l’Abellaïta.

·         Patrimoni cultural. Les característiques del territori permeten explicar la història de la vida humana, des de la prehistòria, passant per l’època dels romans i l’edat mitjana fins a l’actualitat. Les festes de la zona (les falles o els raiers), així com la gastronomia, els productes típics de la terra i les varietats locals, com l’ovella Xisqueta, són altres reclams culturals. A més, es conserva un cel fosc d’una qualitat excepcional, reconegut com destinació turística i reserva Starlight.

SOBRE L’ASSOCIACIÓ GEOPARC CONCA DE TREMP - MONTSEC

L’òrgan de gestió del projecte Geoparc Conca de Tremp - Montsec és una associació sense ànim de lucre, formada per tots els Ajuntaments del Pallars Jussà; així com els municipis d’Àger, Camarasa i Vilanova de Meià (a la Noguera); Baix Pallars (al Pallars Sobirà); i Coll de Nargó (a l’Alt Urgell). També en són membres els Consells Comarcals del Pallars Jussà i de la Noguera.

L’Associació compta també amb el suport d’altres entitats, com el Comitè Espanyol de Geoparcs, la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Lleida, l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya, l’Institut per al Desenvolupament i Promoció de l’Alt Pirineu i Aran, l’Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont, la Universitat de Lleida, la Universitat Autònoma de Barcelona, la Universitat de Barcelona i la Universitat Politècnica de Catalunya.

El Geoparc disposa de tres seus, totes situades a Tremp. La seu científica al CST Pirineus del ICGC, la seu administrativa situada a l’Ajuntament de Tremp i el Centre de Visitants, l’Epicentre, com a punt neuràlgic d’informació turística i espai de benvinguda als visitants.

 

Per a més informació:

ATREVIA / Pol Masdeu / Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la. / 93.419.06.30              

Compartir contingut
Copyright © 2024 Consell Comarcal del Pallars Jussà. Tots els drets reservats. Designed by JoomlArt.com. Joomla! és programari lliure, alliberat sota la GNU General Public License.