Font Size

SCREEN

Layout

Menu Style

Cpanel

29Març2020

El ICP troba el Nievesia sossisensis, un nou petit primat del Pirineu

Investigadors de l’ICP han descrit una nova espècie de primat de la tribu dels ancomomins del jaciment de Sossís, al Pallars Jussà. Es tracta d’un petit estrepsirí de fa uns 35 milions d’anys i que presenta una dentició molt particular. La recerca ha estat publicada en línia aquesta setmana a la revista Journal of Human Evolution i conjuntament amb altres troballes ha permès determinar les implicacions filogenètiques de diversos primats de l’Eocè de la Península Ibèrica.

La nova espècie ha estat batejada amb el nom de Nievesia sossisensis i pertany a la tribu dels ancomomins, un grup de primats de l’Eocè de mida molt petita (s’estima que els individus del gènere Anchomomys, per exemple, pesaven entre 100 i 150 grams). Nievesia sossiensis va viure fa uns 35 milions d’anys i és el primer representant d’aquesta tribu que es troba al jaciment de Sossís, al Pallars Jussà.

Els ancomomins formen part dels adapiformes, un grup que comprèn diverses famílies de primats extints que va ocupar gran part de l’hemisferi Nord, el Nord d’Àfrica i l’Àsia tropical des de l’Eocè fins al Miocè, fa entre 55 i 5 milions d’anys. Es caracteritzen per una dentició bastant primitiva, amb unes premolars allargades, que presenten una cúspide molt gran, amb els extrems de davant i darrera tallants i uns laterals plans.

Nievesia sossisensis, a diferència d’altres ancomomins, no presenta l’esmalt arrugat i destaca per la presència d’un mesostil (una petita cúspide) a les molars superiors. També es caracteritza per tenir unes molars inferiors més grans que la majoria d’ancomomins i per no presentar paracònid (una cúspide que corona la dent per la part de davant). L'article que descriu la nova espècie s'ha publicat aquesta setmana en línia a la revista Journal of Human Evolution i el signen Judit Marigó, Raef Minwer-Barakat i Salvador Moyà-Solà, investigadors de l'Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont. 

 Més informació a la web del ICP

Share
Copyright © 2020 Consell Comarcal del Pallars Jussà. Tots els drets reservats. Designed by JoomlArt.com. Joomla! és programari lliure, alliberat sota la GNU General Public License.