Ateneus Cooperatius: reptes i oportunitats
XARXA D’ATENEUS COOPERATIUS
Des del 2016 es desplega al territori català la Xarxa d’Ateneus Cooperatius, un seguit de 14 dispositius adreçats a la promoció i el foment del cooperativisme, l’Economia Social i Solidària (ESS) i a la creació de cooperatives i d’ocupació de qualitat dins de l’ESS. Amb una composició diversa a cadascun dels AC, al llarg del 2017 i 2018, tots ells han consolidat la seva activitat als seus respectius territoris.
El 2017 s’inicien unes primeres coordinacions entre diversos ateneus cooperatius amb la voluntat de generar un espai on compartir informacions, procediments, objectius, valors i processos, que ajudin a assolir els seus objectius específics i els comuns de tots els AC.
Aquest espai de coordinació entomà, el 2018, el procés de debat sobre l’Ideari dels AC, un document de treball amb la Generalitat de Catalunya per definir la naturalesa, funció, valors i pràctiques dels ateneus cooperatius. Les successives trobades per debatre les qüestions plantejades tingueren també com a efecte l’establiment d’un espai en que els AC han compartit inquietuds, voluntats i necessitats.
Nombrosos ateneus cooperatius aglutinen cooperatives o altres entitats de l’ESS amb una visió transformadora llegint la convocatòria de subvencions dels AC com una oportunitat per treballar amb altres entitats dels respectius territoris i analitzar la situació i les perspectives o oportunitats de desenvolupament de l’ESS i del cooperativisme en aquests.
Agents de transformació socioeconòmica dels territoris
Tanmateix, dels espais de trobada entre ateneus sorgeixen processos de transferència de coneixements, rèplica de bones pràctiques, de compartir eines i metodologies, però també d’una anàlisi crítica de les relacions econòmiques que travessen el país, i el debat de com els ateneus cooperatius poden – essent un agent més de l’ESS, en aquest cas molt arrelat territorialment- esdevenir elements actius de transformació socioeconòmica.
Així s’articula una proposta organitzativa amb dos àmbits d’incidència: un espai polític de debat i definició de l’estratègia conjunta en el desplegament de la política pública de foment de l’ESS al principat, i un espai de treball tècnic, concretat en grups de treball de transferència de coneixement i generació de contingut que després cada Ateneu aterra en funció de les seves particularitats organitzatives, relacionals i d’abast territorial.