22Març2023

El Consell Comarcal del Pallars Jussà congela la taxa de residus a les activitats econòmiques

Amb l’objectiu de no agreujar la situació provocada per la Covid-19.
El ple del Consell Comarcal ha aprovat la taxa de residus per a l’any 2021, el president M. Mullol ha explicat que el Consell és conscient de les dificultats que travessen gran parts de les empreses i s’ha fet un esforç per no incrementar-los els costos de la recollida de residus.
Pel que fa als habitatges particulars, el 2021 pagaran 9€ més i la quota quedarà en 99,74€ en total, per sota de comarques i poblacions veïnes com el Pallars Sobirà, l’Alta Ribagorça, la Val d’Aran, la Seu d’Urgell o Balaguer.

Un dels objectius  és incrementar el reciclatge que actualment, segons la Generalitat es situa en el 40%, superior al de l’any anterior, però lluny encara del 50% que estableixen les directives europees i que suposa una penalització econòmica que acaba repercutint en el rebut.

Aquest sobrecost ve degut a que els residus no reciclats que van a l’abocador paguen un cànon que cobra i cada any augmenta la Generalitat o per l’augment de costos del trasllat i tractament dels líquids que generen –lixiviats. Per l’any 2021 es preveu un cost de 270.000 euros, un 30% més de la mitjana fins ara.

Per millorar els paràmetres de reciclatge i complir progressivament amb els estàndards europeus, a més de les campanyes que ja es porten a terme s’ha elaborat una diagnosi estratègica on es plantegen noves maneres d’actuar que caldrà estudiar amb els ajuntaments.

Aquest mes de novembre s’implantarà a Tremp una prova pilot que permetrà donar incentius als usuaris que més reciclin mitjançant l’ús d’una app que recollirà el nombre d’envasos que es dipositin.

Fa uns mesos que funciona una deixalleria mòbil que recorre diferents poblacions per reforçar la tasca de les deixalleries fixes de la Pobla de Segur, Tremp i Isona.  I es manté la recollida d’andròmines a demanda que  genera uns 180 viatges/anuals, la recollida en les principals poblacions a grans productors de paper i cartró o la recollida domiciliària d’oli.

D’altra banda, el plenari també ha aprovat el Pla d’Igualtat d’Oportunitats del Consell Comarcal, una eina essencial de treball que permet avançar cap a la promoció de la  igualtat efectiva d’oportunitats entre dones i homes.

Compartir contingut
Copyright © 2023 Consell Comarcal del Pallars Jussà. Tots els drets reservats. Designed by JoomlArt.com. Joomla! és programari lliure, alliberat sota la GNU General Public License.