30Gener2023

El Jussà accepta la cessió d’ús dels terrenys on s’ubica la vil·la de Llorís

El ple del Consell Comarcal del Pallars Jussà accepta la cessió d’ús per part de la Generalitat de Catalunya de quatre hectàrees d’extensió, terreny en el qual està ubicada la Vil·la Romana de Llorís- restes de l’època que van quedar al descobert l’any 2009 amb la remodelació de la carretera- amb l’objectiu de convertir-la en un equipament turístic de la comarca.
Concretament, es preveu l’obertura d’un sender que unirà la Vil·la de Llorís, per connectar-la amb la ciutat romana d’Aeso (Isona) i convertir-la en un atractiu turístic, que realci el ric patrimoni romà de la zona. Es creu que aquesta Vil·la va tenir el seu màxim esplendor entre els segles I i II dc, moment que coincideix amb el màxim apogeu de la ciutat.

Pel que respecta al patrimoni d’ Aeso, en queden restes de muralles, carrers, edificis i làpides d’il·lustres famílies que havien viscut a la ciutat. En aquest sentit, l’actuació de la Vil·la de Llorís, suposa una inversió de 120.000€ i serà una de les primeres accions que es duran a terme, segons ha explicat Josep Maria Mullol, president del Consell Comarcal.
A més, la iniciativa pretén tematitzar aquest sender i convertir-lo en una marca turística que potenciï el patrimoni romà del Pirineu, tenint en compte que la ciutat d’Aeso s’origina pels passos transpirinencs de la dominació romana. De fet, vàries de les rutes utilitzades pels romans són en gran part, les que avui en dia utilitzen les persones que practiquen senderisme.
Aquesta actuació s’inclou en l’operació “Valorització del Patrimoni Cultural i Natural per a la dinamització turística del Pallars Jussà”, i el 50% està cofinançat pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional FEDER de la Unió Europea en el marc del Programa Operatiu FEDER de Catalunya 2014-2020, i cofinançada amb la col·laboració de la Diputació de Lleida i l’Ajuntament d’Isona i Conca Dellà.
Per altra banda, en aquesta sessió del ple també s’ha presentat un projecte que s’està duent a terme a través del programa Treball a les 7 Comarques, amb el que es preveu la prospecció d’una sèrie de terrenys per analitzar futures actuacions agrícoles.     

Compartir contingut
Copyright © 2023 Consell Comarcal del Pallars Jussà. Tots els drets reservats. Designed by JoomlArt.com. Joomla! és programari lliure, alliberat sota la GNU General Public License.