Font Size

SCREEN

Layout

Menu Style

Cpanel

01abril2020

Es formalitza la cessió de la documentació patrimonial Casa Figuerola

cessió de la documentació patrimonial Casa Figuerola

El Consell Comarcal formalitza la cessió de la documentació patrimonial Casa Figuerola a l’Arxiu Comarcal del Pallars Jussà.

El dia d’avui la Sra. Montserrat Pedrola i Mestre, de Talarn, ha formalitzat amb el Consell Comarcal del Pallars Jussà, la cessió en comodat de la documentació familiar de Casa Figuerola de Talarn, de la seva propietat, i que ha estat incorporada a l’Arxiu Comarcal del Pallars Jussà a Tremp.

Aquesta documentació ja va ser dipositada per la Sra. Pedrola  a l’arxiu el passat mes de gener i es composa de 50 unitats documentals en suport  paper, que cronològicament abasten des del darrer quart del segle XVIII fins a finals del segle XX i es tracta majoritàriament de documentació patrimonial de Casa Figuerola de Talarn (compravenda, préstecs...) produïda per la família Gaspà, habitants de l’esmentat immoble al llarg del segle XIX .
Es tracta bàsicament de documents de compravenda dels béns familiars.

Casa Figuerola de Talarn és un edifici situat al número 7. del carrer de Pau Coll de Talarn. A la portalada figura l’any de construcció 1668 i pertanyia a una de les moltes famílies benestants que hi havia a Talarn en aquella època.

L’ACPJ ha elaborat l’inventari i la descripció dels documents i n’ha digitalitzat la totalitat, ben aviat es podran consultar per Internet a la pàgina web de l’arxiu http://cultura.gencat.cat/arxius/acpj  al cercador de fons i documents en “Arxius en linea”.

La incorporació d’aquest fons permetrà a més de la seva conservació, la possibilitat d’estudi d’un fons familiar comú en molts nuclis pallaresos, els seus moviments econòmics i socials i la seva activitat quotidiana.

L’Arxiu Comarcal del Pallars Jussà, situat a l’edifici de l’antiga Casa Sullà de Tremp, fou inaugurat el mes de febrer de 2009 i fins a la data, compta amb un total de més de XXX ml de documentació i custodia documentació pública i privada de la comarca del Pallars Jussà. Els seus fons més destacats són els de l’Ajuntament de Tremp i dels seus municipis agregats i l’arxiu  notarial de Districte de Tremp, entre altres. També compta amb una hemeroteca de publicacions de la comarca i una biblioteca auxiliar de temàtica històrica i arxivística.

Aquest darrer semestre s’han incorporat els fons de l’Ajuntament de Salàs de Pallars i de l’Ajuntament de Talarn. Cal destacar la important documentació de la Sotsvegueria i del Corregiment de Talarn, també dipositats a l’ACPJ.

La formalització d’aquesta cessió, i d’altres que s’han anat produint des de la inauguració de les instal·lacions de l’Arxiu Comarcal del Pallars Jussà, haurien de servir d’exemple perquè moltes institucions, entitats, empreses i particulars, dipositin en aquest equipament els seus fons documentals; ja sigui mitjançant donacions, cessions en dipòsit o altres fórmules que permetin la preservació i la posada disposició dels investigadors del patrimoni documental del Pallars Jussà, amb l’objectiu últim de preservar la memòria dels nostres pobles.

Per informar-vos del funcionament de l’arxiu, podeu consultar la pàgina web:
http://cultura.gencat.cat/arxius/acpj
adreçar-vos personalment a l’ACPJ, carrer de Mercadal sn de Tremp
o per telèfon 973651337.

Share
Copyright © 2020 Consell Comarcal del Pallars Jussà. Tots els drets reservats. Designed by JoomlArt.com. Joomla! és programari lliure, alliberat sota la GNU General Public License.