22Març2023

El Consell Comarcal del Pallars Jussà col·labora amb el projecte Gratitud Pallars

El Consorci Leader Pirineu Occidental, entitat que promou accions per fomentar els sectors productius i el desenvolupament rural a les comarques del Pirineu Occidental, i Marques de Pastor, associació impulsora del producte turístic El Cinquè Llac, posen en marxa Gratitud Pallars,projecte que neix amb l'objectiu de fomentar la conservació del patrimoni natural i cultural de l'entorn d'El Cinquè Llac.

 • El projecte anima a apadrinar un camí o a fer voluntariat per restaurar les parets de pedra seca dels camins d'El Cinquè Llac
   
 • La calculadora de petjada de carboni permet al visitant conscienciar-se i compensar el seu impacte ecològic sobre l'entorn
   
 • Gratitud Pallars és impulsat pel Consorci Leader Pirineu Occidental i per l'associació Marques de Pastor 

 
Tremp, 22 de febrer de 2019- El Consorci Leader Pirineu Occidental, entitat que promou accions per fomentar els sectors productius i el desenvolupament rural a les comarques del Pirineu Occidental, i Marques de Pastor, associació impulsora del producte turístic El Cinquè Llac, posen en marxa Gratitud Pallars,projecte que neix amb l'objectiu de fomentar la conservació del patrimoni natural i cultural de l'entorn d'El Cinquè Llac. 

Gratitud Pallars parteix de la constatació que cal reforçar el vincle entre les persones i l'entorn i agrair i retornar a la natura i al territori tot el que ens aporten. El projecte se centra en El Cinquè Llac, una proposta de ruta circular a peu que parteix de La Pobla de Segur i recorre camins ramaders i tradicionals dels Pallars. Es tracta d'un producte turístic de referència al Pirineu, que cada any genera més de 1.000 pernoctacions en paquet turístic i que s'ha consolidat com una proposta clau d'ecoturisme i turisme sostenible. 

Gratitud Pallars vol ajudar a desenvolupar una major consciència vers els valors d’aquest territori per tal que la població local, els visitants i les empreses turístiques treballin conjuntament, de forma voluntària, en la seva conservació i restauració. Aquesta implicació es pot dur a terme a través de quatre propostes concretes, tal com es mostra a www.gratitudpallars.cat 

 • Apadrina un camí!: Es tracta d’una iniciativa de micromecenatge per recollir recursos que es destinaran a mantenir i restaurar les parets i murs de pedra seca dels camins tradicionals per on transcorre El Cinquè Llac. Gratitud Pallars proposa restaurar cada any un camí diferent. 
 • Compensa la petjada de carboni: Gratitud Pallars posa en marxa una calculadora que analitza la petjada de carboni dels visitants, és a dir, les emissions de gasos amb efecte d’hivernacle que un visitant ha emès de forma directa o indirecta durant la seva estada a El Cinquè Llac. Amb preguntes molt senzilles es calcula l’impacte ecològic de cada visita. El projecte proposa compensar aquesta petjada directament sobre el territori fent una donació a una de les micro-reserves de l’entorn d’El Cinquè Llac que Marques de Pastor ha creat en el marc del projecte, signant acords de custòdia amb ramaders, pagesos i petits ajuntaments.  
 • Estima la natura: Es proposen donacions directes per a la gestió i conservació de les micro-reserves de l’entorn d’El Cinquè Llac.
 • Suma’t al voluntariat: A més de les contribucions econòmiques, Gratitud Pallars vol col·laborar a impulsar la “Setmana del voluntariat” que Marques de Pastor organitza des de fa anys. Es tracta d’una setmana de formació i treball voluntari que vol donar a conèixer la tècnica ancestral de la pedra seca, recentment reconeguda com a patrimoni mundial per la UNESCO. Els treballs se centren a restaurar murs i empedrats dels camins que recorre El Cinquè Llac.


Projecte mirall als Pallars i també per altres territoris  

Gratitud Pallars és cofinançat en un 90% pel Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya, i pel Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural, en el marc dels ajuts a la cooperació Leader del Programa de Desenvolupament Rural de Catalunya 2014-2020, i per l’associació Marques de Pastor, que hi participa amb un 10% del finançament.

L’objectiu del projecte és crear i posar a prova una metodologia que sigui aplicable a altres territoris amb característiques similars i que fomenti la col·laboració conjunta de població autòctona, visitants i empreses turístiques per tal de valorar i conservar el patrimoni cultural i natural i fomentar un turisme sostenible. Joan Ubach i Santa, president del Consorci Leader Pirineu Occidental, destaca que ”Gratitud Pallars és un projecte únic perquè posa en valor la importància de la cooperació, implicació i responsabilitat de tots els agents públics i privats del territori per conservar el nostre entorn natural. El desenvolupament d’un model de turisme sostenible, que fa valdre els nostres actius i recursos naturals, i de baix impacte ecològic ,contribueix de forma decisiva en l’activitat i desenvolupament socioeconòmics del Pallars”.

El Cinquè Llac, epicentre del projecte 

El Cinquè Llac és una ruta circular de senderisme als Pirineus que té inici i arribada a La Pobla de Segur. Es tracta d’una ruta de mitja muntanya, de cinc etapes, que transcorre per camins ramaders i tradicionals dels Pallars i l’Alta Ribagorça i que ha estat reconeguda amb el Guardó de Turisme de Catalunya en la categoria de turisme responsable el 2018. 
  
El compromís amb el territori i la consciència ecològica són dos dels elements essencials que donen caràcter a aquesta proposta de turisme sostenible. Així, des dels inicis, al voltant d’un 10% del preu que paguen els visitants es destina directament a  la recuperació del patrimoni de pedra seca vinculat a la ruta. El Cinquè Llac aposta pel producte agroalimentari local i promou la minimització de residus amb la recuperació d’elements tradicionals com l’ús de carmanyoles de pastor i mocadors de farcell.

El Cinquè llac rep més de 1.000 pernoctacions l’any i s’estima que genera una facturació anual de 100.000 € fora de temporada.

Sobre el Consorci Leader Pirineu Occidental                    (http://www.leaderpirineuoccidental.cat/

El Consorci Leader Pirineu Occidental és una entitat sense ànim de lucre i configurada com a Grup d’Acció Local (GAL) que gestiona el programa Leader a les comarques del Pallars Jussà, Pallars Sobirà, Alta Ribagorça i Val d’Aran des del 2009 amb fons del DARP i de FEADER. La finalitat del Consorci és contribuir a la millora de la situació socioeconòmica del territori. Les dues línies de treball principals de l’entitat són els ajuts Leader, destinats a la creació, millora i ampliació d’empreses, i els projectes de cooperació, que es desenvolupen en col·laboració amb altres GAL de Catalunya. 

Entre aquests projectes de cooperació destaquen el Leader Natura (desenvolupament d’espais naturals), Odisseu (retorn dels joves al món rural); Gustum (promoció de producte agroalimentari local), Enfocc (cultura energètica i forestal); Cowocat Rural (foment d’espais de coworking rurals); FER (emprenedoria a les escoles) i Start Up (emprenedors rurals de Catalunya). El Consorci Leader Pirineu Occidental també impulsa projectes de cooperació estratègics pel territori com l’Aula de Cuina de Sort, l’App de Pesca al Pirineu, Terra de Xicoies i Gratitud Pallars.  


Sobre Marques de Pastor 

Associació formada per sis cases rurals i una agència de viatges local que ha posat en marxa el producte turístic El Cinquè Llac, una travessa de cinc etapes per descobrir els valors naturals, paisatgístics i culturals al voltant de l’estany de Montcortès, amb l’objectiu de desestacionalitzar i internacionalitzar l’oferta turística, així com dinamitzar les economies locals, mantenir i recuperar el patrimoni i millorar l’autoestima del territori.

Podeu descarregar més fotografies fent clic aquí.

 

 

 

Per a més informació:
 
Adriana Ribas - Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la. - 650 01 29 22
Tatiana Viladomat  - Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la. - 645 78 31 34

Compartir contingut
Copyright © 2023 Consell Comarcal del Pallars Jussà. Tots els drets reservats. Designed by JoomlArt.com. Joomla! és programari lliure, alliberat sota la GNU General Public License.