30Gener2023

El Pallars Jussà dóna a conèixer l’empremta de la Guerra Civil

El Pallars Jussà ha encetat avui les “Jornades de memòria històrica” organitzades pel Consell Comarcal i el Memorial Democràtic, que tenen com a objectiu donar a conèixer l’important empremta que la Guerra Civil va deixar en aquestes contrades i com s’ha recuperat a través dels seus testimonis, tant físics com immaterials.
A l’acte central de reconeixement de la Memòria Històrica al Pallars Jussà ha intervingut el senyor Antoine Tahocés, alcalde de Sansà municipi del departament de Pyrénées-Orientales, qui ha explicat la seva vivència personal com a fill d’exiliats republicans. Tahocés també és representant del Parc Natural Regional dels Pirineus Catalans, soci del Projecte Interreg POCTEFA que impulsa el Consell Comarcal del Pallars Jussà.  

Per la seva banda, el President del Consell Comarcal del Pallars Jussà, Constantí Aranda, ha destacat que “des del Consell Comarcal es vol continuar amb aquesta important tasca de foment de la memòria històrica que s’ha traduït en la creació d’itineraris per descobrir elements patrimonials de caràcter bèl·lic que perduren a la comarca com trinxeres o búnquers, que donen idea de com va marcar els pallaresos aquest període tan convuls."

També han intervingut a l’acte  de les historiadores Núria Nolasco i Laura Egea que han fet un repàs dels “Espais de Memòria”  que es troben al Pallars Jussà i els treballs que s’han dut a terme per la recuperació, preservació i difusió d’aquest patrimoni de la Guerra Civil. En el darrer any s’han incorporat a aquest patrimoni les rutes per conèixer els escenaris de les batalles de Sant Corneli i Hostal-Roig en el marc de l’ofensiva del Montsec. També s’han ampliat els continguts del web amb nous testimonis i material documental, alhora que s’ha elaborat una guia didàctica sobre “El front del Pallars” adreçada als alumnes d’ESO i Batxillerat que es pot descarregar des de la mateixa pàgina web.

Anteriorment ja s’havien dut a terme diferents accions dins d’aquest procés de recuperació de la memòria històrica com el recull de converses amb testimonis pallaresos que van viure aquest període i que posteriorment algunes d’elles es van recollir el llibre “11 converses sobre la Guerra Civil al Pallars Jussà” inclòs dins la col·lecció Terra de Memòria de Garsineu Edicions. També es pot fer una visita per diferents itineraris per els escenaris bèl·lics més emblemàtics com “El front republicà de La Posa”, “Isona, la reconstrucció d’un poble entre dos fronts” o “El front del Mont de Conques”. Dins del mateix marc, cal mencionar les exhumacions practicades en diversos indrets on hi havia indicis de l’existència de fosses comunes.

“Les jornades de Memòria històrica al Pallars Jussà” continuaran demà dia 15 amb una sortida guiada als búnquers de La Serreta i la Posa a càrrec de les historiadores Núria Nolasco i Laura Egea.

Per a més informació:

http://www.pallarsjussa.net/ca/patrimoni-cultural/espais-de-memoria

Compartir contingut
Copyright © 2023 Consell Comarcal del Pallars Jussà. Tots els drets reservats. Designed by JoomlArt.com. Joomla! és programari lliure, alliberat sota la GNU General Public License.