Font Size

SCREEN

Layout

Menu Style

Cpanel

23Febrer2020

L’historiador Joan Ramon Piqué i Badia, guanyador de la 6a beca del Pallars Jussà, Mossèn Jesús Castells i Serra 2016

El passat divendres 28 d’octubre, el jurat de la 6a beca Mn. Jesús Castells i Serra 2016, va acordar concedir la beca a l’historiador de Vilaller (Alta Ribagorça), Sr. Joan Ramon Piqué i Badia pel seu projecte amb el títol:

Les Quadres Senyorials als Pallars i a l’Alta Ribagorça. Territoris i dominis jurisdiccionals dels petits senyors locals

L'objectiu principal d'aquest projecte de recerca és:

Definir les característiques principals de les quadres senyorials pallareses i ribagorçanes. Les quadres senyorials són una realitat senyorial i històrica molt poc coneguda i estudiada. La capital del Pallars Jussà, Tremp, té el seu origen en la Quadra de Tremp, on es va formar el nucli mercès a la donació comtal d'una quadra al bisbe d'Urgell per tal de fundar la vila.

I com objectius específics:

  • Conèixer la distribució territorial de les quadres senyorials als Pallars i a l'Alta Ribagorça.
  • Establir una tipologia de quadres senyorials pirinenques segons: l'origen,  el propietari o senyor jurisdiccional i la funció que té la quadra. 

El jurat de la beca, va destacar del projecte guanyador: el seu rigor teòric i metodològic de les fonts i la bibliografia, per la claredat dels objectius, per la temàtica sobre un aspecte històric que estudia transversalment els territoris dels Pallars i l’Alta Ribagorça i especialment, pel seu caràcter novedós i per estar poc estudiada la temàtica premiada a les comarques del Pirineu Occidental. L’historiador té tot un any per desenvolupar la seva recerca. A finals de l’any 2017 es farà una conferència i s’editarà el treball dintre de la col·lecció: Beca Mossèn Jesús Castells.

A la beca, dotada amb 3.000 ,  hi col·labora l’Ajuntament de Tremp, el Consell Comarcal del Pallars Jussà i el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya mitjançant l’Arxiu Comarcal del Pallars Jussà.

El seu objectiu fonamentalment es premiar al millor projecte de recerca inèdit sobre història i a qualsevol altre àmbit d’estudi que se centrin en els fons documentals ingressats a l’Arxiu Comarcal del Pallars Jussà.

En aquesta 6a edició, es van presentar un total de set projectes amb aquests títols:

  • Recuperació dels llocs de nom de la Terreta.
  • Calassanç i Tremp en les arrels de l’Escola Pia.
  • La petjada d’Enher al Pallars Jussà: La cimentera de Xerallo.
  • El català del segle XVII, a través de documentació manuscrita de la Conca de Tremp.
  • La figura del mostassà a la vida de Tremp (segles XIV-XVIII).
  • La Baronia d’Abella. De l’Antic Règim a la Guerra Civil.
Share
Copyright © 2020 Consell Comarcal del Pallars Jussà. Tots els drets reservats. Designed by JoomlArt.com. Joomla! és programari lliure, alliberat sota la GNU General Public License.