Font Size

SCREEN

Layout

Menu Style

Cpanel

27Mai2020

RURART, permanència i transformació

 

veure cartell Rurart

Exposició col•lectiva itinerant de l’Artesania de muntanya de Catalunya

Des del 5 d’agost fins al 13 de setembre, al Museu Comarcal de Ciències Naturals es pot visitar l’exposició RURART, permanència i transformació.

Organitzada per l’Associació Teixit Rural, l’exposició ha comptat amb la col•laboració d’Artesania Catalunya de la Generalitat de Catalunya, el Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació, la Fundació Pública Institut d’Estudis Ilerdencs de la Diputació de Lleida, la Societat Municipal de Desenvolupament Turístic de Solsona i l’empresa Sanoguera Fotografia.

 

RURART és una exposició interactiva que ens apropa a l’artesania d’arts i oficis de les 10 comarques de muntanya de Catalunya explicada per les pròpies mans dels 19 artesans i artesanes que hi han participat i els 4 artistes que han col•laborat amb una obra pròpia representant l’artesania de muntanya.

Els 5 espais de l’exposició ens descobreix l’artesania en totes les seves vessants, des de l’evolució a les comarques de muntanya d’ençà les darreries del segle XIX fins l’actualitat fent rellevància a les artesanies més singulars en aquella època per comarques (espai 1: permanència i transformació); la creativitat de l’artesà per dissenyar l’objecte començant pel coneixement i ús que en fa de les matèries primes (espai 2: artesania viva), en un espai que recrea els sons i els tallers de treball; els materials i processos que utilitza (espai 3: presa falsa), mitjançant la projecció d’un vídeo didàctic de diferents processos i mostres visuals de la seqüència del procés d’alguns objectes artesans; fins la comercialització dels mateixos (espai 4: què venem?), amb un espai propi dedicat a les fires i mercats d’arreu d’aquestes comarques on l’artesania va prenent una presència rellevant i a on cal continuar treballant per a garantir-ne i defensar la seva distinció i posicionament; i la seva funcionalitat en la vida quotidiana actual (espai 5: a la vida quotidiana), tot recreant un racó de lectura vestit amb diferents objectes artesans; ... tot un recorregut que convida al públic a conèixer l’artesania de muntanya, despertant els sentits.

RURART, permanència i transformació respira una reflexió sobre l’evolució de l’artesania en aquestes comunitats de muntanya: des de la seva vinculació amb la tradició i la identitat amb el territori fins al seu atreviment a trencar, a transgredir les formes i els conceptes de sempre per respondre a les demandes de la societat més contemporània. El camí de l’adaptació als nous temps... sabent valorar i respectar allò que perdura i apostant per allò que es transforma.

Alhora RURART reivindica la presència de l’artesania com contínua recerca d’inspiració estètica basada en la bellesa de la puresa i simplicitat que tants artistes reconeguts han desenvolupat en els seus treballs. El propi poeta William Morris, màxim exponent del moviment ‘Arts & Crafts’ que serviria de corrent base per a futurs moviments avantguardistes, va advocar pel protagonisme de l’artesania, el reconeixement social dels artesans i el respecte pels materials autòctons. RURART comparteix les paraules del manifest de la Bauhaus signat per Walter Gropius que reivindicava ‘deixeu-nos crear un nou gremi d’artesans, sense les distincions de classe que aixequen una barrera d’arrogància entre un artesà i un artista’. Ara, en ple segle XXI, els artesans i artesanes de muntanya afronten un dels reptes més importants: donar nova vida a l’artesania tradicional, restituir la seva dignitat i crear noves obres i mercats que assegurin la seva continuïtat, la seva productivitat i rendiment, caracteritzant-se com sempre, prevalent la qualitat per sobre de la quantitat.

L’exposició estarà en itinerància per 7 de les comarques de muntanya fins el 31 de maig de 2010.

Trobareu més informació sobre l’exposició, el calendari i les sales de la itinerància i una visita virtual de RURART a www.rurart.net

Share
Copyright © 2020 Consell Comarcal del Pallars Jussà. Tots els drets reservats. Designed by JoomlArt.com. Joomla! és programari lliure, alliberat sota la GNU General Public License.