Font Size

SCREEN

Layout

Menu Style

Cpanel

04Juny2020

Es presenta l'exposició "Dones de Ciència" al Museu Comarcal de Ciències Naturals

 

Dones de Ciència

El Museu Comarcal de Ciències Naturals presenta, fins al 30 de juliol, l’exposició temporal Dones de Ciència amb la voluntat de donar a conèixer les aportacions que han fet diverses dones de ciència al llarg del temps.

L’exposició, organitzada per l’Institut Català de les Dones, adscrit al Departament d’Acció Social i Ciutadania, té com a objectiu mostrar dotze dones científiques que han contribuït al desenvolupament de la ciència, i és un reconeixement a les aportacions que han fet les primeres dones científiques i tècniques; físiques, metgesses, botàniques, naturalistes, matemàtiques i biòlogues, dones que, des de les seves posicions, van transformar les fronteres dels espais tradicionalment assignats als homes.

Les dones a les quals retem homenatge en aquesta exposició van haver de lluitar no només per elles, sinó també per obrir camí de la integració al món científic a altres dones, camí que encara avui resta pendent en la construcció d’una nova cultura on no podem oblidar el paper que les dones juguen en el terreny del coneixement i les noves tecnologies

 

S’han recopilat les fotografies de cadascuna d’elles i una breu síntesi sobre la seva trajectòria per tal de visibilitzar-les. Són:

Juliana Morell, la dona més “antiga” (1594), física. Gravat, procedent de l’Arxiu Fotogràfic de l’Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona.

Maria Elena Maseras i Ribera (1853). Primera dona que va trepitjar les aules de Medicina. Fotografia cedida pel Col•legi Oficial de Metges de Barcelona.

Dolors Aleu i Riera (1857). Primera dona metgessa col•legiada. Fotografia cedida pel Col•legi Oficial de Metges de Barcelona.

Manuela Solís i Claràs (1862). Ginecòloga. Revista Feminal del 28 de juliol de 1908. Ara fa cent anys.

Montserrat Garriga i Cabrero (1865). Botànica. Fotografia extreta del Calendari dones metgesses, llevadores i científiques, ICD, 1997.

Margarita Comas i Camps (1892). Menorquina. Va estudiar Biologia a la Universitat de Barcelona. Fotografia cedida per la UB.

Àngels Ferrer i Sensat (1904). Filla de la pedagoga Rosa Sensat. Naturalista. Desenvolupa els seus estudis animada per l’entorn familiar. Fotografia de l’Escola d’Estiu de la Generalitat de Catalunya (extret del Fullet d’homenatge dels mestres de Catalunya, 1982)

Maria Capdevila d’Oriola (1905). Fotografia provinent de l’expedient acadèmic cedit per la Facultat de Matemàtiques de la UB.

Adela Simó i Pera (1919). Infermera. Esdevé la primera directora de l’Escola d’Infermeria. Fotografia cedida pel Centre de Documentació de l’Hospital de Sant Pau.

Margarita Brender i Rubira (1919). Primera dona arquitecta. Fotografia de l’Hemeroteca de la Biblioteca Nacional de Catalunya.

Maria Lluïsa Canut i Ruiz (1924). Física. Fotografia cedida per la família.

Maria Àngels Cardona i Florit (1940). Biòloga. Fotografia cedida per l’Institut d’Estudis Catalans de la seva “Galeria de Científics Catalans”.

L’exposició pot visitar fins al dia 30 de juliol.
Horari: de dilluns a divendres de 11 a 13 i de 18 a 20 h. Dimecres tarda tancat.
Dissabte de 18 a 20:30 h i diumenge de 12 a 14 h.

Share
Copyright © 2020 Consell Comarcal del Pallars Jussà. Tots els drets reservats. Designed by JoomlArt.com. Joomla! és programari lliure, alliberat sota la GNU General Public License.